a

A kőtől a fáig…

Joó László toronyi fafaragó alkotásainak ad otthont néhány napja a Séi Faluház. Pontosabban, az alkotások teszik sajátos otthonná a nemrég felavatott közösségi helyiséget.

A kétszeres Gránátalma-díjas mester, a velemi stúdió alapító tagja ugyanis különös miliőt teremt alkotásaival. Kő és fa, szépség és praktikum él egymás mellett szoborszerű alkotásain. Legtöbbször „csak” folytatja a természet által már megkezdett munkát. Melegen átölelő, kényelmes szék, titokrejtő szekrényke, vagy épp emberi portré bontakozik ki az érdekes formájú gyökérből, farönkből. Széles csípőjű, kendős asszonyok viszik fejükön a ringó kosarat, hajolnak össze vasárnapi letyepetyére. Az alkotó gyakran visszatérő motívuma a kimunkálatlan, ívelt, odúszerű fakeretben megjelenő kavics, kagyló, apró kőalak. Család? Betlehem? Vagy egyszerűen csak a szerves anyag dédelgeti ölén a szervetlent? Jó, hogy fantáziánknak a művész nem szabott határt címfeliratokkal: ki-ki azt gondol bele a látványba, amit belőle kiérez. A toronyi fafaragó néhány darabja a paraszti leleményességnek és szépérzéknek állít emléket. Mesterien megmunkált fűrészelő „automata”, faragószék, kalapálószék, krumplinyomó, kukoricamorzsoló mozgatja meg a tárlatra látogató gyerekek fantáziáját. A kézbe simuló, munkát megkönnyítő eszközöket emberarc, lófej díszíti, minden ízükben arányosak, szépek. Valahol itt kezdődött az „ipari formatervezés”…

A kiállításnak érdekes momentuma kétségkívül az a dombormű, amely a településről származott Sye család őseinek állít emléket. A faragott kép azt az eseményt örökíti meg, amikor Zsigmond király 1418-ban Sye Mihálynak és családjának nemesi címert adományozott vitézségükért. A domborművet, amely a kiállító művész értékes adománya, a kiállítás megnyitóján Janzsó László polgármester leplezte le.

Tersztyánszky Krisztina

Vas Népe, 1999. február 10. 9.p.

Fotó: Kiss Teodóra

Már pénteken berendeztük a faluházban a kiállítást. Györkéné Mölcs Mária segített a kiállítás megrendezésében. Férje, Károly segítségével elszállítottuk Joó Lászlótól a szobrokat.

A kiállítás megnyitóján közel 120 fő jelent meg. A vendégek között köszönthettük Dr. Gál Lászlót, a főiskola főigazgatóját, Benke Éva tanárnőt… Sokan érkeztek Toronyból, Oladról, Szombathelyről vagy messzebbről.

A kiállítást Dr. Schermann Vera, Torony község alpolgármestere nyitotta meg. Borral, pogácsával, süteménnyel láttuk vendégül az érdeklődőket. A gyerekek nagy örömmel, kíváncsian próbálgatták a kiállított eszközöket.

Janzsó László polgármester 22 főt látott vendégül a megnyitót követően a Kati presszóban.

Sörös István: Feljegyzések, 1999. február 7.

A holokauszt nemzetközi emléknapja

Foglalj helyet! A műsor vendége: Hende Csaba országgyűlési képviselő