a

Itt a spárgaszezon

A spárga bár nem tartozik a legnépszerűbb növények közé itthon, mégis mindig megbújik a boltok polcain. Egy kifejezetten egészséges zöldségről van szó, aminek több fajtája is létezik és sokféle módon elkészíthető. A spárga a zöldségek királya.

Különös növény. Világszerte több helyen is már viszonylag régóta megterem, mégis igen későn kezdték el felfedezni és élelmezési célokra használni. Számos jótékony anyag található benne, ami miatt korábban a gyógyászat előszeretettel alkalmazta. De nemcsak vitamin és ásványi anyagot tartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem finom íze miatt is megéri elkészíteni néhány spárga alapú fogást.

A spárga története

A spárga Európában és Ázsiában is őshonos növény. Már az ógörögök is ismerték is ennek a növénynek egy másik típusát. Az asparagos elnevezés azóta is használatban van, ami görögül fiatal hajtást jelent. Akkoriban nem ételként, inkább, mint gyógynövény tekintette rá. A rómaiak voltak azok, akik már fogyasztották is, mégpedig előételként. Ma már Európa szerte több helyen is tudatosan termesztik a spárgát. Bár olyan növényről van szó, ami hazánkban őshonos, mégis csak viszonylag későn, a 20. század során kezdték el felismerni, mint ételt. Magyarországon két fajtával találkozhatunk, a fehér és a zöld típusúval. Míg előbbi a föld alatt terem, addig utóbbi a föld felett terem, ezért is különbözik a színük.

A spárga felhasználási lehetőségei

Bár a spárgaszezon sajnos meglehetősen rövid ideig tart, hiszen csak április és június között tudunk igazán friss spárgára szert tenni, éppen ezért megéri kihasználni ezt az időszakot és minél többször fogyasztani. Mit lehet belőle készíteni? Tökéletesen megállja a helyét például krémlevesként. Tálalhatjuk hús vagy hal mellé köretként, párolva vagy akár még sütve is. De főételként, baconbe tekerve sem utolsó, a zsenge íze tökéletesen illik salátákba vagy egyéb zöldségek mellé is. Fontos szabály minden zöldség és gyümölcs esetén, hogy mielőtt nekiállunk valamelyik étel elkészítésének, jó alaposan tisztítsuk meg. A friss spárgára érdemes odafigyelni a tárolás során is. Konyharuhába téve 2-3 napig eláll a hűtőben.

Szöveg: Gastro.hu
Képek: femina.hu, wmn.hu, receptneked.hu

Közreadta: Toronyiránt.eu

Az MMIK júniusi programjait ajánljuk

Június negyedik napja: az összetartozásé