a

Megfázásra gyömbértea

Megyünk az őszbe, egyre hidegebb a reggel, szitál az eső, korábban megy le a nap. Rohanunk a suliba, munkába. Időre ott kell lenni mindenhol. Kimelegszünk, majd jön egy hideg szél… Muszáj megvédeni magunkat a náthától, támad az influenza, a megfázás. Az életmód tanácsadó, a háziorvos és a személyi edző azt javasolja, amíg csak lehet, töltsünk sok időt a levegőn, éljünk mozgékonyan, fogyasszunk vitamint, és a hosszú séták után kucorodjunk be a házba egy jó bögre gyömbérteával!

Az árnyékba húzódunk, mert déltájban még mindig nagyon erősen süt a nap. Az évszak végén pedig már csípősek az esték, tudnunk kell, hogyan védekezzünk. Most, hogy vége van a nyárnak, sokan kezdenek fogyókúrába, hiszen nyáron a jó idő mindenkit a vízpartra csalogatott, hosszabb utazásra hívott. Akkor csak kevesen választották esti programként a tengerparti kocogást, szívesebben szürcsölgettek hűs koktélt halk zeneszó mellett.

Ősszel gyakran csodálkozunk el azon, hogy nem bírjuk begombolni a farmert, kényelmetlen a kosztüm és jobb volna egy darabig elfelejteni a miniszoknyát. A folyadékpótlásra a hűvösebb évszakban is szükség van, de akik a melegben literszám itták az ásványvizet, ilyenkor szívesebben fogyasztanak forró teát, mézzel, esetleg meleg tejjel.

A szakemberek azt javasolják, jó minőségű teákkal oltsuk szomjunkat. A szálas tea leforrázva csodákra képes. Azt pedig muszáj hangsúlyoznom, hogy javasolt csökkenteni a hozzáadott cukrot.

A szép őszi délutánokat töltsük túrázással, gyalogoljunk az erdőben, próbáljuk ki a nordic walkingot, menjünk fel a Szent Vidre, de ne az aszfalton grasszáljunk, hevesebben ver a szívünk, ha a hegyi úton keresztül jutunk el a célhoz. A lustábbaknak egyetlen megoldást javasolhatunk: hagyják el a sok nasit!

Az ősz beköszöntével a kedvenc védőitalom: a gyömbértea.

Hatásos megfázásra, torokgyulladásra, energiával tölt fel, emellett segíti az emésztést is.

A gyömbértea elkészítése:

Meghámozunk egy kisebb gyömbért. Lereszeljük, nagyjából egy kávéscsészényi reszelt gyömbérre lesz szükségünk.  Ez a mennyiség egy kancsónyi teához elég. A gyömbért egy liter vízzel leforrázzuk. Lefedjük, hagyjuk állni 5-10 percig. Minél tovább ázik a gyömbér a forró vízben, annál csípősebb lesz a teánk! Mézzel és egy kis fahéjjal ízesíthetjük.

Illusztráció: Stockphoto

Közreadta: Toronyiránt.eu

Programajánló – október

6

Toronyiránt