a

Kicsi, de erős! – Rovarcsípések nyáron

A nyári hónapokban rengeteg veszélynek van kitéve a bőrünk. Nemcsak a napégéstől, de e rovarcsípéstől is muszáj óvni testünket. Utánajártunk, mit tehetünk a szúnyogok, pókok és kullancsok ellen.

A „normál szúnyogcsípések” gyorsan meggyógyulnak, de előfordulhat olyan eset is, amikor egy rovarcsípés csúnyán megduzzad, a helye bepirosodik. Ennek több oka is lehet, a szúnyog valószínűleg szennyezett környezetből jön, lehetnek kemikáliák is a fertőzés mögött. A csípés helyén ilyenkor a szúrt csatornán jut be a szennyeződés a gyerekek szervezetébe. A csípést gyakran elvakarják, emiatt is bekerülhet a kórokozó.

Egész testre ható reakció

A méhcsípés viszont okozhat egész testre ható allergiás reakciót, ilyenkor felduzzad az arc, a nyelv. Ebben az esetben mentőt kell hívni, de ez nagyon ritkán fordul elő. Ha darazsat nyel le a gyerek, akkor mindenképpen orvoshoz kell menni, ha légszomj jelentkezik, akkor is. A csípés helyét fertőtlenítsük, antihisztamin-tartalmú krémet kenjünk rá. A kullancscsípés külön problémát jelent. A kullancs már mindenhol jelen van az országban, régiónk kifejezetten fertőzött térség. A lombos erdőkön kívül a parkokban, a kiskertekben, valamint a strandokon is lehet kullancsot összeszedni. Kullancsirtásra nincs lehetőség, az irtószer más rovarokat is kipusztítana. A kullancs az ökológiai rendszer része, nem lehet úgy irtani, mint a szúnyogpopulációt, egyedül a tél ritkítja meg őket. Természetes ellenségük alig van. Nálunk ma már sajnos a különböző fertőző betegségek között a kullancsok terjesztette fertőző betegségek mindennaposak. A vírus okozta agyvelőgyulladás a legveszélyesebb. A Lyme-kór antibiotikummal jól kezelhető ugyan, de van még további hét ismert betegség, amit a kullancsok terjesztenek, ezért a védekezés és a kullancs azonnali eltávolítása nagyon fontos. A kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, aki sokat jár a szabadban, az erdőkben, vagy a természethez kötődik a munkája, feltétlenül oltassa be magát, tanácsolja dr. Schneider Ferenc.

Külföldön összeszedhetünk különféle betegségeket, légyfajták, szúnyogok terjeszthetnek például maláriát. A legjobb, ha a szükséges – és beszerezhető – gyógyszereket eleve visszük magunkkal.

Képek: informed.hu, tocospatika.hu, weborvos.hu

Közreadta: Toronyiránt.eu

A tenger, az oroszlán, és a repülőhalak rezzenő neszei

Napimádók régen és most