a

A tavasz ünnepe

A világ minden táján megünneplik a tavasz csillagászati kezdetét, a tavaszi megújulás hajnala a kiemelkedő ünnepek közé tartozik. A néphagyomány szerint a téli és nyári napfordulók, illetve az őszi és tavaszi napéjegyenlőségek meghatározó energiákat hordoznak, sokszor sorsfordító erőt tulajdonítanak ezeknek a napoknak. A toronyi Művelődési Ház és Könyvtár is megszervezi saját Tavaszünnepét.

A tavaszi napéjegyenlőség a víz és a boldogság világnapján várják mindazokat, akik szívesen vesznek részt egy meghitt közösségi programon.

Időpont: 2022. március 20. (vasárnap) 16.00 óra

Helyszín: A Művelődési Ház mögötti közösségi színtér

A rendezvény vendége: Csider Sándor, aki A forrás én vagyok címmel mutatja be új verseskötetét. Mivel az esemény böjti időszakra esik, a szervezők ehhez igazodóan állították össze a rendezvény programját. Lesz közös elmélkedés, beszélgetés, valamint éneklés is. Délután öt órától pedig tűzgyújtás. A résztvevőket stanglival, teával várják, de szívesen fogadnak batyuban hozott ételt, italt.

 

 

Hogy jobban megismerhessük ennek a magával ragadó ünnepnek a történetét, álljon itt egy részletes leírás március 20-nak ünnepéről:

A tavasz csillagászati kezdete március 20. napja. Ezen a napon a nappal és éjszaka hossza megegyezik. Mivel a napéjegyenlőségkor a fény és a sötétség aránya azonos, így egyfajta nyugalmi egyensúly jön létre. Őseink teljesen beilleszkedtek az őket körülvevő természet rendjébe, ez mutatott nekik példát, ebből merítettek energiát. A tavaszünnep magában hordozza a születést, a megújulást. A nap-éj egyenlőség hete fontos üzenettel bír, a megtisztulás és a felszabadulás lehetőségét ígéri. A legtöbb rokon népünknél kiemelkedő ünnep a Tavaszünnep. Az ünnep legfontosabb üzenete az ember harmóniája a természettel, a régi hagyományok örökségének fenntartása. A tavaszi nap-éj egyenlőség, a tavaszi megújhodás megünneplése Magyarországon is évről – évre népszerűbb a hagyományőrző közösségeknél. Szerte az országban szertüzek gyúlnak március 20-21-ét követő “újjászületés” hetében. Ismét visszatérünk őseink természetközpontú felfogásához, ünnepeihez, melyek nem tűntek el az elmúlt időszakban, csak kissé elhalványodtak.

Forrás: kurultaj.hu

Közreadta: Toronyiránt.eu

Rozmaringolás Felsőcsatáron

Charlie koncert Toronyban